Yükleniyor...
Bircan Ünver ::şair - yazar:: :::::Koyulhisar:::::
Bircan Ünver ::şair - yazar:: :::::Koyulhisar:::::
 

şair - yazar

Bircan Ünver

Multimedya Kültür, Sosyal, Destek ve Geliştirme Derneği Kurucu Başkanı


 

 

 


 

 

 

Bircan ÜnverMayıs 1959 Sivas'ın Koyulhisar ilçesine bağlı Yukarıkale köyü doğumlu. Yedi kardeşin en büyüğü olup iki erkek çocuğu annesidir.

 
İlkokulu bitirdiği yıl, ailesi çocuklarının okuması için 1970 yılında İstanbul'un Şişli ilçesine bağlı Halide Edip Adıvar Caddesi'ne taşınmıştır.  

1989 yılında Amerika’ya gidene değin İstanbul’da okuyup, çalışmıştır. 1996 yılından itibaren New York’ta yaşamakta olup Türkiye ile bağını hiç kopartmamıştır. 2017 yılından itibaren New York - İstanbul arasında dönüşümlü olarak yaşamaktadır.  

 

İstanbul Bankası’ndaki sekiz yıllık iş hayatından sonra, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi Türk Sanatları Bölümü'nü bitirdi.

 
1984 yılında ilk sergi haberlerini Gelişim Yayınları'ndan çıkan Nokta dergisi için hazırlamaya başladı. Takip eden yıllarda ise sanat yazıları ve röportajları Sanat Olayı, Hürriyet-Gösteri ve Sanat Çevresi dergilerinde yayımlandı.
 
Amerika macerası ise ilk olarak Eylül 1989’da Los Angeles’a gidişiyle başladı. İlk yılın ardından New York’a taşındı. Takiben, Queens Public Televizyonu QPTV'de yerel prodüksiyon ile stüdyo kurslarını bitirdi. Mayıs 1993 sonu İstanbul’a geri dönüş ile televizyon ve yayıncılık alanında uğraşı oldu. 1996 yılında yeniden New York’a yerleşti.
 
New York’ta, New School Üniversitesi, 'Master of Arts - M. A., Media Studies'  Bölümü'nden, televizyon yapımı ve belgesel üzerine Yüksek Lisans derecesiyle 1999 yılında mezun oldu. Master tezi olarak da All Ideas: Freedom of Expression in Turkey (Bütün Düşünceler: Türkiye’de Düşünce Özgürlüğü) belgeselini yaptı.
 
1992 yılından itibaren bugüne değin televizyon programları, stüdyo söyleşileri, belgesel ve sanat programları yaptı. Bu projelerden, “Burhan Doğançay: Dünyanın Duvarları”, sanat alanında “birincilik” ve aynı zamanda özel jüri ödülünü Amerika’da, iki farklı festivalden aldı (1997 North East Video Festivali; 1998, Hometown Media Awards). “Erol Akyavaş: Doğu’nun İzleri” belgeseli ise yine Amerika’da bir festivalde, finale kaldı. Ayrıca, The Light Millennium internet dergisi, “tasarım ve yaratıcılık” kategorisinde 2001-2002 “Golden Web Award” ödülünü kazandı. 2005, 2012 ve 2013 yıllarında Queens Public Televizyonu’ndan; 2015’te ise Amerika çapında, “Alliance of Community National Howetown Media Awards” tarafından, “Eğitim Aktiviteleri” bölümünde ve “Bağımsız Yapımcı” kategorisinde, “MDGs & ATATÜRK” adlı programıyla “birincilik” ödülünü aldı.
 
Şiirleriyle Attilâ İlhan New York'ta adlı bir etkinliği ise Dünya Şiir Günü çerçevesinde 1 Mart 2019'da organize etmiştir. 
 
 

■ BİRCAN ÜNVER kitapları Bircan Ünver Kitapları

 
 
Kitapları 


1  En Kutsalı Yaratmak
ISBN: 
Say Yayınları
İstanbul 1995  222 sayfa
 
2  Sanatın Labirentlerinde
ISBN: 
Say Yayınları
İstanbul Kasım 216 sayfa
 
 
 
yaşam - kültür - gelecek
  Bin Yıl Daha... ık Binyılı Yolculuğunda İlk 20 Yıl (1999-2019)
ISBN: 
Say Yayınları
İstanbul Ekim 2020 224 sayfa
 
 
şiir
4   Işık Yollarında
ISBN: 
Say Yayınları
Ocak 2017 144 sayfa
 
 
 
 
 
 
 
'Bin Yıl Daha... Işık Binyolu Yolculuğunda İlk 20 Yıl adlı kitabım 40. yaşım için 1999 yılında yazmış olduğum Bin Yıl Daha manifestosuyla başlıyor. Kitaba da adını vermiş olduğum yazının güç ve etkisiyle gerek New York şehrinde 2001'de Amerika'da, gerekse Ülkemde 2010'da İstanbul'da kurumsallaşma sürecinden de bir kesiti sunuyor.Bircan Ünver
 
Toplam Ziyaret: 3.525.696