Yükleniyor...
Nilgün Bozalioğlu :El Sanatları: -yöresel giysili bez bebek ve bez kukla yapımcısı- :Zara:
 


Bebeğin Özellikleri; Yüzü işlemedir. Kabanı, elbisesi, kısa içlik pantalonu, el çiçeği, çantası çıkarılıp giyinebiliyor. Çamaşır makinesinde yıkanabiliyor, oturan bir bebektir.

 

 
 
Nilgün Bozalioğlu 
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleneksel El Sanatları Sanatçısı
yöresel giysili bez bebek ve bez kukla yapımcısı
 
 
 
 
 
instagram | nilgununbebekleri58
 
 
 
 
bizim olanı bizlere hatırlatmaya çalışıyorum, 
kimse kültürünü unutmamalı.
her yöre kendi kültürünün ışığını bildiği ölçüde yakmaya çalışırken, benimde bez bebekler de ufak bir aydınlatmam olsun istiyorum.
nilgün bozalioğlu
 
 
 

 

 

yakup kadri bozalioğlu  |  araştırma

 

Başlangıçta torunu Mislina adını verdiği bez bebekler ve kuklalar yapan ev hanımı Nilgün Bozalioğlu, köylerden temin ettiği kumaşlarla Sivas / Zara yöresi yerel kıyafetlerini minyatürleştirip bez bebeklere giydirerek, tarihimizin en önemli isimlerinden Yunus Emre, Nasreddin Hoca, K​eloğlan ve masal bebekleri gibi bez bebekler üretmektedir.

 

 

 

_________/ Eğitimini 16 yıl kaldığı Almanya'nın Köln şehrine bağlı widdersdorf'da yapan Nilgün Bozalioğlu evli olup Nil Bahar ve Zara adlarında iki kız annesi, Ece Mislina adlı bir torun anneannesidir. 

 

Başlangıçta torunu Mislina adını verdiği bez bebekler ve kuklalar yapan ev hanımı Nilgün Bozalioğlu, tarihimizin en önemli isimlerinden Yunus EmreNasreddin HocaKeloğlan ve masal bebek çeşitleri üretmektedir.

 

Her ne kadar bu çeşitlilikte el becerisiyle bez bebekler yapmış olsada asıl yapmayı hedeflediği yöresel bez bebekleri çalışmak olduğunu belirten bez kukla ve yöresel giysili bez bebek yapımcısı Nilgün Bozalioğlu el sanatları alanında giysilerin dilini araştırıp, motiflerini, renklerini ve özgünlüğünü yöresel bez bebeklerin yapımına taşıyarak 2020'nin Ekim ayında pandemi döneminde üretmeye geçmiştir.

 

Aile dostu; emekli öğretmen ve çocuk kitapları yazarı Gülümser Şimsek'in aracılığıyla Türkiye'nin en önemli bez bebek yapımcılarından Ruhiye Mine Kayra ile telefonla iletişim kuran Nilgün Bozalioğlu yöresel bez bebeklerin yapımındaki teknik ve detay bilgileri edinerek Sivas - Zara yöresi kıyafetlerini minyatürleştirip bez bebeklere giydirmiş oldu.

 

Nilgün Bozalioğlu yıkanabilme özelliğine sahip bir teknikle ürettiği tüm bez bebeklerin yüzlerini işleyip, özellikle yöresel giyimli bebeklerde yüz hassasiyetini dikkate alarak surat ifadesini verebilen çöküntüleri uygulamakta, oturan ve ayakta duran bebekler yapmaktadır.

 

Zara'nın Tödürge ve Korkut köyü olmak üzere özköyler yöresi olarak bilinen köylerden Akören, Gümüşçevre, Karacahisar, Yapak ve Kuşçu'nun ortak kültürü olan yöresel kıyafetlerini araştırıp, giysilerin her bir ayrıntısını el beceserisiyle minyatürleştirdiği bez bebekler üzerine taşıyan Nilgün Bozalioğlu alevi yöresi kıyafetli bez bebekler de yapmaktadır. Yine son olarak Nilgün Bozalioğlu Zara'nın çerkez köylerinden Osmaniye ve Selimiye'de bir dönem giyilen erkek ve kadın çerkez yöresel giysileri yansıtan bez kıyafetli çerkez bebekler yaparak koleksiyonuna kattı.

 

 

 
fotoğraflayan; yakup kadri bozalioğlu
 

 

 
 
 
 
nilgün bozalioğlu / bez kukla ve bez bebek yapımcısı
instagram | nilgununbebekleri58
 
GiysiLerde DiLe GeLeN ANadoLu 
sivas / zara Korkut Köyü Kıyafetleri ve Korkut köyü bez bebekler
 

 

 

fotoğraflayan; yakup kadri bozalioğlu

 

 
 
GİYSİLERDE DİLE GELEN ANADOLU
 
yaşanmışlık özelliği taşıyan yöresel kıyafetler
sivas /zara Özköyler Karacahisar köyü kıyafetleri
 
nilgün bozalioğlu / bez kukla ve bez bebek yapımcısı
instagram | nilgununbebekleri58
 
 
 

 

 

 

 

Toplam Ziyaret: 3.566.593