Yükleniyor...
Adil Bozkurt :eğitimci, şair - yazar: :::::Gürün:::::
Adil Bozkurt :eğitimci, şair - yazar: :::::Gürün:::::
 

eğitimci, şair - yazar

Adil Bozkurt

(1940 - 23 Haziran 2019)

 

 

 

 

Sivas'ın önemli bir değeri olan

Adil Bozkurt'u 

vefatının 3. yıldönümünde

saygıyla, sevgiyle ve özlemle anıyoruz...

 

 

 

 

Ağabeyim, Dostum Adil Bozkurt

"Çevremizle ilişkilerde zaman zaman herkesin yaşadığını düşündüğüm bir durum vardır; İlk kez tanıdığımız biriyle sanki yıllardır tanışıp söyleşiyor olma duygusu...

 

Adil ağabeyi tam ne zaman, hangi ortamda tanıdım, anımsamıyorum.

Bildiğim, kendisi bizi, sevenlerini bırakıp gitmeden önceki on yıl boyunca kimi kez sözleşerek, kimi kez rastlantıyla, kimi kez de dost-ahbap meclislerinde bir araya geldik. Böyle zamanlarda şiirden eğitim sorunlarına, dilden siyasal olaylara dek birbirine eklenerek süren bir yığın konuda ciddiyetle gülmece arasında gidip gelen söyleşmelerin tadını damağımda bırakıp gitti dostum Adil ağabey, ne yazık ki.

 

Hep düzgün, şık giyimi ve güzel Türkçesiyle yüzünden eksik etmediği gülümsemesi, Adil Bozkurt fotoğrafı olarak durur belleğimde, bütün canlılığıyla. Yaşamını okuyup yazmanın süslediği bu babacan dostun konuşup yazdıklarında dikkate değer bir yan vardı sürekli; düşünmenin incelikleri, çoğumuzun ayrımına varmadığı ayrıntılar...

 

İyi, hem de çok iyi bir Türkçe sevdalısıydı Adil Bozkurt. Son yıllarında kendisini rahat bırakmayan parkinsondan ötürü titreyen elleri, Türkçeyle ilgili konularda konuşurken durulurdu adeta. Sıra ülkenin siyasal atmosferi ve özellikle eğitimdeki olumsuzluklara gelince yeniden titremeye başlar, en son güzel bir fıkra ya da anıyla bağlanan söyleşiyle sakinleşirdi.

 

Ondan bir kuşak sonrasında bulunmanın, oğlu, öğrencisi yaşlarında olmanın yaratabileceği mesafe olmadı hiç aramızda. Aydın kişiliği ve taşıdığı duyarlılıkların eşitlediği koşullarda arkadaş, dost bildiğim ağabeyimi, onun gibi yitiklerimle birlikte özler dururum hep, o gün bu gündür. 

 

Anısına içten saygıyla." Ankara, 7 Ocak 2022 

emekli öğretmen nazım mutlu

 

 

 

 

 

yakup kadri bozalioğlu  |  araştırma

siVas 2023 vizyonu 




Adil Bozkurt; 1940 Sivas'ın Gürün ilçesine bağlı Göbekören köyü doğumlu.

 

İlkokulu köyü Göbekören'de okudu. 1957 yılında Yıldızeli - Pamukpınar Köy Enstitüsü’nü bitiren Adil Bozkurt 1992 yılı Eskişehir Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Yazını Bölümü mezunu.

 

Adil Bozkurt, Türkçe yazın öğretmenliği, eğitim yöneticiliği ile denetmenliğinde ki 43 yıllık kamu görevinden sonra 2002'nin 3 Nisan'ında kendi isteğiyle emekli oldu.

 

İzmir'de faaliyetini sürdüren Özgür Yayınları'nca düzenlenen yarışmada Serçe Sokağı adlı çocuk öyküleri dosyası ile üçüncülük ödülü alan Adil Bozkurt'un; Cumhuriyet gazetesi, Bilim ve Ütopya, Kavram Karmaşa, Türk Dili, Çağdaş Türk Dili, Kıyı, Söylem, Ardıçkuşu, Tersakan Toros, Tömer Türk Dili, Çalı, Öğretmen Dünyası, Abece ve  Damar gibi dergilerde deneme, eleştiri, öykü ve gezi içerikli yazıları yer aldı.

 

Bir süre tedavi gördüğü Hacettepe Hastanesi'nde 23 Nisan 2019 tarihinde Salı günü vefat eden Adil Bozkurt, birgün sonrası 24 Haziran'da Çarşamba günü Ankara'nın Ortaköy Mezarlığı'nda toprağa verildi.

 

Adil Bozkurt, iki çocuk babasıydı.

 

 

■ ADİL BOZKURT kitapları 

 Adil Bozkurt   Kitapları   Bibliyografyası   Onları Anıyoruz... 

 

Sivas Kent Arşivi | 'Sivas Yazarlarının Kitapları'

 
 
Kitapları 

 
çocuk dizinleri
1  Çayır Çimen Körebe
ISBN: 
Öğretmen Dünyası Yayınları
Ankara 2014 72 sayfa
 
 
 
deneme
2  Yazının Yalnızlığı
ISBN:
Öğretmen Dünyası Yayınları
Ankara 2014 216 sayfa
 
 
 
 
.
3  Kapıda Kalan Öyküler
ISBN: 
Can Yayınları -Ali Adil Atalay-
İstanbul 2016 174 sayfa
 
 
 
 
Hakkında Yayımlanan Kitap

 
seçkiler / söyleşiler
1  Aydınlanma Yolunda Bir Yaşam Öyküsü   
Adil Bozkurt 
Zeki Büyüktanır 
ISBN: 
Can Yayınları -Ali Adil Atalay-
İstanbul 2012 351 sayfa
 
 
 

 

 

Toplam Ziyaret: 3.564.507