Yükleniyor...
Prof. Dr. Cengiz Güleç :::::Şarkışla:::::
Prof. Dr. Cengiz Güleç 


Siyasetçi, Akademisyen - Yazar

 

 

Mehmet Cengiz Güleç 1948 Sivas/Şarkışla doğumlu. Ortaöğrenimini İstanbul Kabataş Erkek Lisesi'nde tamamladı.

1964 - 1965 döneminde girdiği Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra aynı fakültenin Psikiyatri Bölümü'nde 1976 yılında Nöro Psikiyatri uzmanı oldu.

1976 - 1978 tarihleri arası Fransız Hükümeti'nden burslu olarak Paris şehrine gitti. Paris Üniversitesi V. Tıp Fakültesi, Sainte Anne Psikiyatri Jastanesi'nde, Prof. Dr. P. Pichot'un servisinde Adölesan ergenlik Psikiyatrisi alanında görevli olarak 15 ay süreyle çalışmalar yaptı. Yurda döndükten sonra 1982 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı'nda Doçent oldu. 1988 yılında da Profesörlüğe atandı. 1988 yılında seçildiği Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Fakülte Kurulu üyeliğini Ocak 1999 tarihine kadar sürdürmüştür.

 

Yine; Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanlığı ve Öğretim Üyeliği, Fakülte Kurulu Üyeliği, Türkiye Sinir ve Ruh Sağlığı Derneği Başkanlığı, Türkiye Psikiyatri Derneği Onur Kurulu Üyeliği ve Ankara Şubesi Başkanlığı yapmıştır.

1999 genel seçimlerinde XXI. Dönem Demokratik Sol Parti DSP'den Sivas Milletvekili seçilmiştir.

Cengiz Güleç evli ve iki çocuk babasıdır.

 

Dr. Güleç, tıp fakültesi öğrencilik yıllarında aynı üniversitenin felsefe bölümünden lisans sertifikası aldı. 1985-1988 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Sosyal/Kültürel Antropoloji Bölümü'nde, Prof. Dr. Bozkurt Güvenç'in danışmanlığında hazırladığı ve daha sonra kitap olarak yayımlanmış bulunan “Türkiye'de Kültürel Kimlik Krizi” adlı çalışmasıyla 1989 yılında Antropoloji Bilim Uzmanı (Master) derecesi aldı. 1999 Nisan seçimlerinde DSP Sivas milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girdi. Dış İlişkiler ve Bilgi Teknoloji Komisyonları üyeliği ve son olarak da Parlamentolararası Birlik Üyesi olarak siyasi çalışmalarını yürüttü. Yayımlanmış 18 bilimsel kitabı ve 80'e yakın makalesi bulunmaktadır. Türkiye üniversitelerindeki yüze yakın psikiyatri öğretim üyesinin katılımı ile hazırlanmış ve alanında çok önemli bir kaynak niteliği taşıyan, iki ciltlik “Psikiyatri Temel Kitabı'nın baş editörüdür. Son yıllarda Psikolojik Antropoloji ve Transkültürel Psikiyatri alanlarında ilgisini yoğunlaştıran Dr. Güleç, Madalyon Psikiyatri Merkezinde çalışmaktadır. Türkiye İş Bankası tarafından düzenlenen Gençlik Yolu “Gençliğin Eğitimi” konulu yarışmada  üçüncülük ödülü ; Türk Tabibler Birliği ve ÖSYM'nin Prof. Dr. Altan Günalp adına 1989 yılında düzenlediği “Tıp Eğitimi” konulu yarışmada birincilik ödülü; Türkiye Çevre Vakfının 1990 yılında düzenlediği “Çevre Sorunları” konulu yarışmada Özel Mansiyon ödülü sahibidir.

 

Toplam Ziyaret: 3.527.660