Yükleniyor...
Ekberi

 

 Âşık Ekberî biyografisi...

asıl adıyla Ali Ekber Gülbaş, bilinen adıyla Âşık Ekberî 1940 yılı, Malatya'nın Arguvan ilçesine bağlı Çavuş köyü doğumlu.

 

İlkokulu köyünde okuduktan sonra, ortaöğrenimi için Malatya'ya gitmiş fakat imkânsızlıklar nedeniyle eğitimini tamamlayamadan bırakmak zorunda kalmıştır.

 

1960'lı yıllarda İstanbul'a yerleşen Ali Ekber gurbette zorluklar çekmiş, ve bu süreçte şiirlerini yazmıştır.

 

Yine, askerliğini er olarak 1962 yılında Edirne'nin Keşan ilçesinde yapmıştır. Askerlik dönüşü Malatya'ya yerleşen Ali Ekber bir süre sonra yeniden geldiği İstanbul'da Âşık Daimi ile tanışır. 1965 yılında Ehlibeyt gazetesinde çalışmaya başlar. Hem gazetenin dağıtımını yapıyordu hem de gazetenin şiir sayfasını yönetiyordu. Gazetede çalışırken 1969'da İstanbul'da Tekel'de çalışmaya başlar. Bir yıl sonrası Malatya Tekel Başmüdürlüğüne tayin olur. Malatya'da Gayret ve Sebat gazetelerinde yazıp, şiirleri yayımlanır. Tekel'den emekli olur. 1991'de İstanbul'da Plakçılar Çarşısı'nda Ekberi Müzik Evi'ni açar.

 

Bundan 56 önce 1966 yılında Aşk ve Gurbet adlı ilk şiir kitabını çıkaran Âşık Ekberî, farklı şiirlerini 1986, 2000 ve 2009 tarihlerinde çıkardığı kitaplarında toplamıştır.

 

Âşık Ekberî, dillerde dolanan ve bilinen ilk türküsü; 'Deli gönül hangi dala konarsın, senin tutunacak dalın mı kaldı?, ahu feryad ile niçin yanarsın, şu dünyada senin malın mı kaldı?.. gibi yine çok sayıda sanatçının okuduğu 'Arada Bir, Dermanım Yok, Bir Zaman, Dilimin Ucunda, Sevdim Seni Malatyalı, Aşk ve Gurbet, Turnam ve Yandım' adlı eserlerin sahibi olup halk müziği kültürüne önemli katkı vermiştir.

 

 

Halk Ozanı Âşık Ekberî kurucusu olduğu Ekberî Müzik etiketiyle Ekberî Türküleri adlı Albümünün Tanıtım Gecesi'nde, 60. sanat yılını 2019'da İstanbul'da Ataşehir Belediyesi'nce düzenlenen Mustafa Saffet Kültür Merkezi'nde dostlarının ve sevenlerinin katılımıyla kutlamıştı. 

 

Kanser tedavisi görürken koronaya yakalanan Âşık Ekberî tedavi gördüğü hastanede 80 yaşında vefat etmiştir. Sulhiye hanımla evli ve dört çocuk babasıydı.

.

 

 

 

Derlemeci ve Halk Müziği Sanatçısı

Ali Ekber Çiçek biyografisi...

Ali Ekber Çiçek 1935 yılı Erzincan'ın Ulalar köyü doğumlu.

 

Küçük yaşlarda öğrendiği bağlamasıyla katıldığı Cem toplantılarında deyişleri ve birçok ezgileri dillendirdi.

 

Askerden sonra TRT'nin açtığı sınavı kazanmasıyla Muzaffer Sarısözen döneminde TRT Ankara Radyosu'na ve Yurttan Sesler Korosu'na girdi.

 

54 kadar albüm kasetleri ve cd'leri bulunan Ali Ekber Çiçek'in 450'ye yakın türküyü derleyerek dinleyicilerine ulaştırdı.

 

Deyişlerimizin büyük ustası, sesi ve sazı ile önemli bir efsane olan Ali Ekber Çiçek'in ilk uzunçaları UNESCO Dünya mirası listesi için 1982 yılında İtalya'da basılmıştır.

 

26 Nisan 2006 tarihinde İstanbul'da 71 yaşında  vefat eden Ali Ekber Çiçek Balıkesir'in Edremit ilçesinde ki Kazdağları eteklerindeki Tahtakuşlar Mezarlığı'na defnedilmiştir.

 

16 yıl önce aramızdan ayrılan başta 'Haydar Haydar' olmak üzere Türk halk müziğine birçok unutulmaz türkü armağan eden bağlama sanatçısı, derlemeci ve Halk müziği sanatçısı değerimiz Ali Ekber Çiçek'i saygıyla, sevgiyle ve özlemle anıyoruz.

 

 

 

 

 

Âşık Daimi biyografisi...

Asıl adı İsmail Aydın, sanat camiasındaki bilinen adıyla Âşık Daimi 1932 İstanbul doğumlu. Ailesinin kökeni Erzincan'ın Tercan ilçesine dayanmaktadır. 

 

Her iki dedesinin de saz şairi olmasının etkisiyle küçük yaşta bağlama çalmayı ayrıca Potik Dede, Hasan Dede ve Eyüp Dede'den âşıklık geleneğini öğrenmiştir.

 

Âşık Daimi 1950 yılında İstanbul'dan ayrılarak baba ocağı Tercan'a yerleşmiş, yöresindeki âşıklık geleneğini o yıllarda daha da pekiştirmiştir. 1962'den sonra yeniden İstanbul'a dönmüş yaşamını burada devam ettirmiştir.

 

1948 yılında 'Bir seher vaktinde indim bağlara' diziseyle başlayan ilk şiirini yazıp müziklendiren, arşivlere yüzlerce türkü kazandıran Âşık Daimi TRT tarafından açılan sınavı kazanarak TRT belgeli halk sanatçısı olmuştur.

 

Âşık Daimi birçok sanatçı ve ozana bağlama dersleri vermiştir. Yurt içi ve yurt dışında birçok şehirde konserler vermiş, onlarca plak ve kaset doldurmuştur. Şiirlerinde sevgi, doğa ve her türden ayrımcılığı eleştiren, insan öğesini öne çıkaran konuları işlemiştir. Sezen Aksu, Ahmet Kaya gibi sanatçılar Âşık Daimi'nin eserlerini albümlerinde seslendirmişlerdir. 

 

Âşık Daimi 17 Nisan 1983 tarihinde 51 yaşında İstanbul'da vefat etmiş ve Karaca Ahmet Mezarlığı'na defnedilmiştir.

 

Âşık Daimi'nin tüm şiirlerinin ve deyişlerinin toplandığı kitap kızı Yadigar Aydın Orhan tarafından hazırlanıp 1999 yılında 'Âşık Daimi hayatı ve eserleri' adıyla yayınlanmıştır. 2011 yılında da araştırmacı - yazar Süleyman Zaman tarafından 'Derinliklerin Ozanı Aşık Daimı yaşamı, felsefesi ve şiirleri' adlı kitap yayımlanmıştır.

 

Toplam Ziyaret: 3.574.408