Yükleniyor...
Grafik

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

Saygıdeğer Kemal abi buradaki bana ait bilgilere kitabınızda yer verebilirsiniz. Bu sayfaya gerekli bilgileri topladım. Rahatlıkla alabilirsiniz. Selamlar.

 

yakup kadri bozalioğlu

 

 

 

Yayıncılık sektöründe   iştigal etmekteyim. Meslek edindiğim yayıncılığın yanı sıra fotoğrafçılık ve gazetecilik yapmaktayım. Lise yıllarında, 1976’da Hürriyet gazetesinin Hürriyet Haber Ajansı Zara muhabiri olmamla başladı 45 yıllık gazetecilik ve meslek edindiğim yayıncılığın bugünü…

 

 

-Yıl; 1976. 45 yıl öncesiydi… Fotoğrafçılığa ve gazeteciliğe başladığım o tarih… Öğrenci olaylarının yoğun olduğu yıllardı. O tarihte, okuluna yapılan bir saldırı sonucu vurulan İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümü son sınıfında okuyan, üniversite öğrencisi öncesi gazetecilik, yaşamının son anlarına kadarda fotoğrafçılık yapmış rahmetli ağbim Ali Necip Bozalioğlu’nun hatıralarına sahip çıkmakla başladı fotoğraf sanatına olan bendeki tutku. O yıldı ağbimden bana kalanlar. Öyle başladı uğraşım olan mesleğime dair ne varsa. O yıl ve o yılla başladı gazetecilik ve fotoğrafa dair her şey…

 

-Gezi fotoğrafçısı olup, öncelikli olarak Sivas’ın tanıtımına yönelik tarihi mekânları ve kültürel değerlerimizi fotoğraflamaktayım. Böylelikle; 28.488 km² lik yüzölçümü olan Sivas’ı köy köy - ilçe ilçe gezip; Sivas İli, ilçeleri-beldeleri-köyleri-mezraları ve yaylalarını 24 yıldır fotoğraflıyorum.

 

 

 

 

Yakup Kadri Bozalioğlu Sivas / Zara doğumlu. İlkokul 1. sınıfı ilçesi Zara'da Mehmet Akif İlkokulu'nda, diğer dört sınıfı Gazi İlkokulu'nda okudu. 1978 - 1979 zara Lisesi fen mezunu.

 

 

 

gazeteciliğe ve fotoğraf sanatına olan tutkusu 1976'da lise yıllarında başladı. 1977 yılında siyah beyaz karanlık oda fotoğraf baskısı, tab ve film banyosu düzeneğini oluşturdu.


İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği İFSAK'ın kuruluşunun 40. yıldönümü anısına çıkarılan İFSAK 40. Yıl CD'si'nde; Orta Asya Türk Kültürü'nün izlerini taşıyan, tüm özgün özelliklerini günümüzde halen yaşatabilen Zara ilçesine bağlı Karacahisar köyünün ve Doğanşar ilçesinin yöresel giysilerini tanıtan fotoğrafları yer aldı.


1980'de Yeni Fotoğraf dergisi'nin Türk Fotoğrafı'nı tanıtma amacıyla İsviçre'de açmış olduğu 'Türk Fotoğrafçıları Sergisi' ne yöresel fotoğraflarıyla katıldı.

1995 yılında metropol kenti İstanbul'da The Marmara İstanbul Oteli'nde Fotoğraflarla Zara, 1998 yılında da Cumhuriyet'in 75. Yıldönümü nedeniyle Zara Kültür Evi'nde; Zara ve köylerini tanıtan Fotoğraflarda Zara adlı kişisel sergi açtı.

1990 - 2020 tarihleri arası Sivas'a ait dergi ve kitapların 40'a yakınının kapak fotoğrafları çekmiş olduğu fotoğraflarından yayımlandı. Kapaklarını fotoğrafladığı kitaplar; '
Zara Folkloru, Dünden Bugüne Zara, Yine Zara, Zara Kültürü, Sivas Yöresinde Giyim Kuşam, Tarihî ve Kültürel Değerleriyle Ortaköy, Her Yönüyle ZARA, Bozkır Köyü ve Dürüst İzler Ahmet Çuhadaroğlu'nun Anısına'dır. Kapaklarını fotoğrafladığı dergilerde; 'SivasHaber, Zara Haber, Zara Kültür, Sivas Kültür, ZARA, Zara'nın Sesi ve TREND'dir.

 

Sanatsal birikimini, fotoğraf arşivini kurucusu olduğu Zara Kültür Araştırma Grubu'nun bünyesinde oluşturulan sivas fotoğraf arşiv merkezi'nde yürütmektedir.

 

siVas fotoğrafı çekiyor. Fotoğrafaltı yorumlar yapmaktadır.

 

ZARA dergisi'nin İmtiyaz sahibi olup, biyografik kitapları yayımlamaktadır. 

 

Kurucusu olduğu www.sehrisivas.com web sitesinde Sivas'ın şair, yazar, folklor araştırmacısı, gazeteci, âşık/ozan, sanatçı, ressam ve hattatlarına dair biyografik bilgiler hazırlayıp eserlerine yer vermektedir.

 

Yine Zara Kültür bünyesinde oluşturulan Sivas Kent Arşiv Merkezi ile Sivas'a dair yayımlanmış yayınların önemli bir kısmı bulunmakta ve arşivlenmektedir.

 

 

 

■Yakup Kadri Bozalioğlu 

Zara Kültür Araştırma Grubu kurucusu

 

gazeteci - folklor araştırmacısı - biyografi yazarı - fotoğraf sanatçısı 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

1

2

3

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Toplam Ziyaret: 3.557.540