Yükleniyor...
Sivas projesi_yakup

 

Yeni bir yüzyılın Sivas'ına, Sivas'ın var olan değerlerini taşımak adına 
Sivas'ı Tanıyalım, Sivas'ı Tanıtalım
 
'Kültürel mirası korumak için ilk ve en önemli adım, onu tanıtmaktır.'
 
 
 
 
 
Sivas Kent Arşiv Merkezi & Sivas Giysileri ve Toprak
 
 
Bir kentin tarihini, kültürünü ve edebiyatını tanıtıp belgeleyen; o şehre dair yayımlanmış yazılı kaynaklar ve kitaplardır.
 
Bu sebeptendir ki; yayımlanmış eserlerin tamamı tespit edilip, toplanıp bir araya getirilip arşivlenmişse o yörenin tarihsel kimliğinin bilinmesinde, folklorik ve kültürel değerlerin tanıtımına, tanıtılmasında elbette ki önemli bir kaynakça olacaktır.
 
Bu gerekçeyle; Cumhuriyet'in 100. yılı olan 2023 yılına kadar yayımlanacak Sivas'a dair gazeteler, dergiler, kitaplar, bültenler, rehberler ve yıllıkların tamamına yakınını tespit edip, toplayıp, bulundurmayı hedefleyen Zara Kültür Araştırma Grubu, bünyesinde oluşturduğu Sivas Kent Arşiv Merkezi'nde Sivaslı şair, yazar, gazeteci, araştırmacı ve akademisyenlerin çıkardıkları akademik, bilimsel, mesleki, folklorik ve kültürel yayınların önemli bir kısmını bulundurmaktadır
 


Sivas'ın tarihi, folklorik ve kültürel değerlerini fotoğraflayıp, araştırıp yayınlarıyla tanıtan Zara Kültür Araştırma Grubu; Yine Sivas'a dair ve Sivaslı sanatçıların müzik albümlerinin de yer aldığı bir Sivas Kent Arşiv Merkezi'nin daha kapsamlı olmasını hedeflemektedir.
 
Zara Kültür Araştırma Grubu olarak önerimiz; Sivil toplum kuruluşlarından Zara Vakfı ve Zasiad inisiyatif alarak bu vizyon projenin şehrimize olan kazanımlarını dikkate alarak sahiplenmesidir.
 
 
 
 
|  Sivas'ın internete taşınan belgesi www.sehrisivas.com
Sivas’ın 100 yıllık tarihinde Sivas’a dair yayımlanmış kitapların ve müzik albümlerinin kapak fotoğraflarının yine eser sahiplerinin biyografik ve eserlerin içeriğine dair bilgilerin Sivas’ın internete taşınan belgesi www.sehrisivas.com web sitesi üzerinden yayınlanılması. 


| ‘Giysilerde Dile Gelen Anadolu’ / Sivas kitap ve fotoğraf sergisi; Geleneksel kültürümüzün örf ve adetlerini yaşatmaya ve geliştirmeye yönelik Türk kültürünün özgün niteliklerini yansıtan Sivas yöresine ait kıyafetleri tespit etmek ve fotoğraflamak amaçlı Sivas merkez köyleri dahil ilçelerinin kıyafetleriyle bilinen yöreler gezilip bugün için itibariyle kaybolmuş bu kıyafetleri temin edebildiğimiz kadarıyla toplayıp ya da aslına uygun bir şekilde Ege Üniversitesi'nin kostüm atölyelerinde diktirilerek bu kültürü geleceğe taşımak hedeflenmektedir. Sivas yöresel kıyafetlerini tanıtan Giysilerde Dile Gelen Anadolu / Sivas adında fotoğraf sergileri açılması Türkçe ve İngilizce kitapların yayımlanması.


| Sivas'ın tarihi ve kültürel değerlerini fotoğraflayıp kitaplaştırmak
Yöremizin zengin doğal tarihi ve kültürel dokusunun iç ve dış turizme yönelik bir çekim merkezi oluşturacak şekilde tanıtılması ve böylelikle bu değerlerin daha iyi korunmasının sağlanılması amaçlı görsel çekimler yapılıp Türkçe ve İngilizce olarak kitaplaştırıp yurt içi ve yurt dışı sergiler açılması.


| Sivas ve köylerinin fotoğraflanması; Sivas ve ilçelerinin mevcut 1234 köyünün fotoğraflanıp, dron ile çekimlerinin yapılması.
 
| Yöresel kıyafetli bez bebeklerin yapımı 
 
 
|Toprağın bu vatanın en değerli unsuru olduğunu bilerek, topraklarımıza sahip olmak ve toprak kavramını somut olarak zihinlere yerleştirmek amacıyla Türkiye'de ilk kez Toprak merkezi açılması



Sivas Ticaret ve Sanayi Odası kayıtlı olan Zara Kültür Araştırma Grubu’nca; bu projenin bizzati yürütülmesinde görev alacak olan gazeteci, fotoğraf sanatçısı ve biyografi yazarı Yakup Kadri Bozalioğlu Sivas'ın tanıtımına yönelik çekimler yapıp yayınlarının hazırlanmasını ve projeyi yürütmesinde ve tamamlanmasında tam yetkili olacaktır.
 
 
Sivas Kent Arşiv Merkezi'nin açılması yanısıra Sivas'ın folklorik, kültürel ve tarihi zenginliklerini, doğa ve çevreyi, köylerinin, yaylalarının fotoğraflanıp görsel tanıtımının yapılması ve yayınlarının çıkarılmasıyla Kültürümüzün Bereketli Toprağı Sivas' ın Yeni Bir Yüzyılı'na ayrı bir değer katacaktır.
 
 
 
 
Yakup Kadri Bozalioğlu
Zara Kültür Araştırma Grubu
www.sehrisivas.com

 

Toplam Ziyaret: 3.574.871