
yayıncı, şair - yazar
Abdülkadir Budak
Yazılı Kâğıt Yayınları Kurucusu
yakup kadri bozalioğlu | araştırma
'budak'ın şiirleri bana sevinç veriyor, iyi şiir sevinç verir.'
melih cevdet anday cumhuriyet, 23 aralık 1994
Abdülkadir Budak; 23.04.1952 Sivas/Hafik doğumlu. 1959'da ailesiyle Ankara'ya yerleşildi. İlk ve ortaokulu, liseyi Ankara'da okudu. Sincan Lisesi mezunu. İzmir'de Gaziemir Hava Teknik Okulları'nda öğrenim gördü. Kayseri'de bulunan Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda görev yaptı. 1994 yılında kendi isteğiyle emekli olup Ankara'ya yerleşti. Türk Hava Kurumu bünyesinde faaliyet gösteren Türkkuşu Genel Müdürlüğü'nde sözleşmeli olarak çalıştı.
Kırık Dallar adlı ilk şiiri Mayıs 1970 tarihinde Defne dergisinde yayımlandı. Şiirlerinin bir kısmı Fransızcaya çevrilen Abdülkadir Budak görevi gereği Kayseri'de bulunduğu sıralarda şair arkadaşlarıyla Ozanca ve Hakimiyet Sanat dergilerini, Ankara'ya yerleştikten sonra da 2000 yılında Türkan Yeşilyurt ile Şiir Odası dergisini 12 sayı çıkardı.
Abdülkadir Budak; ilk sayısı Eylül 2007 tarihinde çıkan ve 18 yılda 2025'in Kasım/Aralık ayları dahil toplamda 140 sayı yayımlanan Sincan İstasyonu adlı iki ayda bir Ankara'da çıkan edebiyat dergisinin imtiyaz sahipliğini yaptı.
1981 yılında Bir Gül Çocuk adlı kitabı 'muzır neşriyat' yasası gerekçe gösterilerek toplatıldı.
Şiirleri ve şiire ilişkin yazıları; Defne, Varlık, Yazko Edebiyat, Türk Dili, Yusufçuk, Adam Sanat, Yeni Biçem, Defter ve yasakmeyve dergilerinde yayımlandı.
Türkiye Yazarlar Sendikası, Edebiyatçılar Derneği ve PEN Yazarlar Derneği Üyesi olan Abdülkadir Budak; Bir Gül Çocuk kitabıyla 1982 yılında Türk Dil Kurumu Çocuk Yazını Ödülüne layık görüldü. Kuşların Alfabesi kitabıyla 1988'de Sıtkı Dost Çocuk Edebiyatı Ödülünü, İmzası Gül kitabıyla 1994 yılında Ceyhun Atuf Kansu, 1994 yılında da Orhon Murat Arıburnu Şiir Ödüllerini aldı. 1998 yılında Aşk Beni Geçer kitabıyla Halil Kocagöz Şiir Ödülünü, 2008 yılında da Mesafe adlı yapıtıyla Cumhuriyet gazetesinin düzenlediği Yunus Nadi Şiir Ödülüne layık görüldü.
■Dalgın Rüzgâr | Toplu Şiirler 1978-2006
ISBN:
Yapı Kredi Yayınları
İstanbul Mayıs 2007 374 sayfa
■Aşk ve Ülke -seçme şiirler-
ISBN: 978-605-125-016-8
Yapı Kredi Yayınları
Sincan Matbaası Ankara Şubat 2010 95 sayfa
■Mesafe
ISBN: 978-975-08-1990-2
Yapı Kredi Yayınları
Mas Matbaacılık İstanbul Nisan 2011 63 sayfa
■Okyanus Görmüş Gemi
ISBN: 978-605-87137-5-8
Yazılı Kâğıt Yayınları no: 16
Ankara Ofset Matbaası Ankara Mayıs 2013 77 sayfa
■Kapalı Bir Açılım
ISBN:
Yazılı Kâğıt Yayınları no:
Ankara Mayıs 2015 72 sayfa
çocuk şiirleri
0-6 yaş okuma kitapları
■Uykusu Gelen Çiçek
Resimleyen: Buket Gencer
ISBN: 978-9944-69-456-8
Tudem Yayınları
Ertem Matbaa Ankara Nisan 2010 55 sayfa
7-10 yaş okuma kitapları
■Bir Gül Çocuk
1981 1. Baskı
-Bir Gül Çocuk
ISBN:
Kök Yayıncılık
Ankara 2007 2. Baskı 55 sayfa
-Bir Gül Çocuk
-Bir Gül Çocuk
-Bir Gül Çocuk
ISBN: 9944-317-05-5
Lacivert Yayınevi
Ankara Nisan 2006 5. Baskı 64 sayfa
■Kuşların Alfabesi
Kök Yayıncılık
Ankara 1997 Birinci Baskı 59 sayfa
-Kuşların Alfabesi
ISBN:
Kum Yayınları
2003 İkinci Baskı 56 sayfa
-Kuşların Alfabesi
ISBN: 9944-317-06-3
Lacivert Yayınevi
Etik Ofset Ankara Nisan 2006 3. Baskı
-Kuşların Alfabesi
ISBN: 978-975-499-448-3
Kök Yayıncılık
Ankara 4. Baskı
çocuk - şiir kitapları
■Babamın Sevdikleri
ISBN:
Uçan At Yayınları
İstanbul Kasım 2017 72 sayfa
yazılar
■Ayna Sandım Şiiri
ISBN: 975-7232-14-9
İlkyaz Kitaplığı
Kurtuluş Basımevi Ankara Mart 1998 119 sayfa
■Ya Şiir Olmasaydı | kişisel şiir tarihi 1970-2008
ISBN: 978-975-08-1674-1
Yapı Kredi Yayınları
İstanbul Ocak 2010 1. Baskı 244 sayfa
-Ya Şiir Olmasaydı | kişisel şiir tarihi
ISBN: 978-605-68049-1-5
Yazılı Kâğıt Yayınları no: 40
Ankara Ofset Basımevi Ankara Ocak 2018 2. Baskı 319 sayfa
■Şiirin Rayları | Sincan İstasyonu Başyazılar
ISBN: 978-605-61832-8-7
Yazılı Kâğıt Yayınları no:
Ankara Ofset Matbaası Ankara Şubat 2012 135 sayfa
şair, söz yazarı - yorumcu
Celal Özdemir
Pendik Sanatçılar Kulübü
Başkan Yardımcısı
şairler şiirini; gece yazar
şairlerin yaraları; gece azar
birde yüreğinde ise yarası
her gece ölür şair; azar, azar… celal özdemir
yakup kadri bozalioğlu | araştırma
Celal Özdemir; 1964 Sivas doğumlu. Aslen Hafik ilçesinin Bayramtepe köyünden.
İlkokulu, ortaokulu ve Endüstri Meslek Lisesi'nin 2. sınıfına kadar Sivas'ta okudu. 1980 yılında öğretmen olan babasının tayininin Bursa'ya çıkmasıyla 16 yaşına kadar yaşadığı Sivas'tan ayrılarak eğitimini Bursa'da devam ettirmiş, 1982 yılında Hürriyet Endüstri Meslek Lisesi'nden mezun olmuştur.
Oyak Renault ve Koç grubuna ait Düzey A.Ş.'nin idari kadrolarında çalışıp, 1990 yılında kendi isteği ile ayrılmıştır. 1998'de taşındığı İstanbul'da kendi işyeri olan elektronik mağazacılığını açıp ticaret hayatına başlayan Celal Özdemir müzik yapım ve prodüksiyonculuğu işleri ile de uğraşmaktadır.
Sanat hayatına şiir ve söz yazarlığı ile başlamış olup, Tv program yapımcılığı ve yönetmenlik alanlarında çalışmaları vardır.
Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi İlahiyat Bölümü 2. sınıfında okuyan Celal Özdemir ikinci üniversite olarak ta 2017 yılında 53 yaşında üniversite sınavlarına girip kazandığı Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Adalet Bölümü'nde ön lisans yapmaktadır.
AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 10 Aralık 2017 tarihinde Pazar günü Sivas'ta gerçekleştirdiği mitingde; şair - söz yazarı Celal Özdemir tarafından kaleme alınan Yiğido isimli beş kıtalık şiirin iki kıtasını okudu. Sivas Belediyesi tarafından da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sesi kullanılarak klibe dönüştürüldü. Bu görsel çeşitli sosyal medya siteleri üzerinden paylaşılıp yerel televizyonlardan Sivas Radyo Televizyonu SRT'den de yayınlandı.
Celal Özdemir'in; 'sivas'ın ayazı, sivaslının kızı, ey yar, rüzgâr, gecenin üç buçuğu ve tut elimden götür beni sivas'a' adlı şiirleri bestelenmiştir.
Şiirlerini müzik eşliğinde solo ve düet biçiminde seslendirmeyi tarz edinen Celal Özdemir; Nöron Teknoloji Ltd. Şti. bünyesinde bestekar ve aranjör Mehmet Akın ile beraber AKN Müzik Yapım kayıt stüdyosunu kurarak İstanbul'un Pendik ilçesinde müzik albüm yapımı, klip çekimi, reklam ve iş yeri tanıtım filmleri, ses ve ışık sistemleri kiralama, konser organizasyonu gibi hizmetler sunmaktadır.
Celal Özdemir; İstanbul'un Pendik'de bulunan Sait Helvacı'da ses sanatçısı Seyhan Güler ile birlikte ayda bir kez Şiir Arası Şarkılar adıyla ortak sahne almaktadır.
Yurt içi konserlerinin yanısıra yurt dışında da Danimarka'nın başkenti Kophenang olmak üzere Almanya'nın Frankfurt ve Stuttgart şehirlerinde konserler verdi.
Celal Özdemir evli olup iki çocuk babasıdır.
■ CELAL ÖZDEMİR CD'li şiir albümü
Celal Özdemir CD'li Şiir Albümü
》Sivas Kent Arşivi | 'Sivas şairlerinin CD'li şiir albümleri'《
Bestelenmiş şiirleri, şiirlerini okuyan sanatçılar ve albümleri:
Sivas’ın Ayazı; söyleyen: Seyhan Güler albüm [Aşk ve Gözyaşı | Olimbera], sözler: Celal Özdemir, müzik: Mustafa Karagöz
Tut Elimden Götür Beni Sivas'a söyleyen: Mustafa Karagöz
Şiirleri:
2017 | sivasspor marşı - veysel diye biri, geçti bizim elden - yorgun pikap - çocukluğumu özledim - eski mahalle - ne zaman büyüdüm? - gel de gör - tut elimden götür beni sivas’a - benim işte - söyle hayat
![]() |





.jpg)
.jpg)
.jpg)



