Yükleniyor...
İhsan Öztürk ::Türk halk müziği sanatçısı:: :::::Şarkışla:::::
İhsan Öztürk ::Türk halk müziği sanatçısı:: :::::Şarkışla:::::
 

Türk halk müziği sanatçısı

İhsan Öztürk

İhsan Öztürk Müzik Merkezi 

 
 
 
 
 
İhsan Öztürk1947 Sivas/Şarkışla doğumlu. İlk ve ortaokulu ilçesi Şarkışla'da okudu. Ortaokul yıllarında abisi Ahmet Öztürk'den bağlama çalmayı öğrendi. Okulun halk müziği korosunda ve okul gösterilerinde solist ve korist olarak görev aldı. Astsubay olarak abisinin Ankara'ya atanmasıyla öğrenimini yapmak için Ankara'ya gelip abisinde kalarak hem liseyi okudu Atatürk Lisesi'nde, hem de profesyonel müziğe olan ilk adımı 1963 'de attı. Başlangıçta aile bütçesine katkı olsun diye sahnelere çıkan İhsan Öztürk okulu bırakarak müzikle olan uğraşını meslek olarak seçti. Kısa bir süre o yılların ünlü sanatçılarından Türk Halk Müziğinin önemli simalarından Nurettin Dadaloğlu, Aliye Akkılıç ve Yıldıray Çınar'a şeflik yapıp, saz çaldı.
 
İhsan Öztürk 1967 yılında Ankara'da Mamak Muhabere Okulu Bando Bölüğü'nde askerliğini yaptı, o dönemde nota ve müzik bilgisini geliştirme olanağı buldu. Askerlikten sonra dönemin önemli solistleriyle; halk müziği sanatçılarından İzzet Altınmeşe, Bedia Akartürk, Hülya Süer, Belkıs Akkale, Selahattin Alpay ve İbrahim Tatlıses'le çalıştı, şeflik yaptı.

1974 yılında önce Coşkun Güla'nın yönettiği halk müziği topluluğunda daha sonra da müzik yaşamında katkısı olan Nida Tüfekçi'nin yönettiği halk müziği topluluğunda çalışmalarını sürdürdü. İlk kez bu grupla televizyon programına katılan İhsan Öztürk 1975 - 1982 tarihleri arası 8 yıl TRT'de yayınlanan yönetmenliğini Erşan Başbuğ'un, sunuculuğunu Cemile Kutgün'ün yaptığı ve Hoy-Tur Derneği'nin Halk Oyunları ile 'Bizden Size' programının THM bölümünü yönetti.

1978 yılında Ankara'da kurulan Yağmur Plak Şirketi'nin müzik yönetmenliğini uzun bir süre sürdürdü. İzzet Altınmeşe, Belkıs Akkale, Selahattin Alpay, Erkan Sürmen, Atakan Çelik, Gülşen Kutlu, Hülya Süer ve Canan Başkaya'nın plak ve kaset albümlerini yönetti. Solist olarak TRT'de yayınlanan 'İlden İle' adlı programa katıldı.

Yaptığı derleme çalışmalarıyla; 'Gel Gidelim Dosta Gönül, Yürü Yalan Dünya, Bedir, Hac'eli Obası, Ayrılık hasreti, Şu Diyar-ı Gurbet Elde, Gam Elinden, Gelin Oy, Bir Ay Doğar İlk Akşamdan Geceden, Gel Seninle Danışalım Sevdiğim' türkülerini THM repertuarına kazandırdı.

Profesyonel sanatçılığının yan sıra müzikle amatörce uğraşan gençlere yardımcı olabilmek amacıyla okul, dernek ve özel kurumlarda koro ve bağlama gruplarını çalıştırdı. Folk-Tur, Hoy-Tur ve Tur-Hoy derneklerinde eğitmenlik; ODTÜ Türk Halk Bilimi Topluluğu'nda 4 yıl boyunca halk müziği eğitmenliği ve şeflik, Ankara Büyükşehir Belediyesi THM Topluluğu'nda 5 yıl, Yeni Mahalle Belediyesi THM Topluluğu'nda da 8 yıl şeflik yaptı.

Halk müziği konulu bir çok sempozyum ve panele konuşmacı olarak katıldı.
2004 - 2005, 2005 - 2006 tarihleri arası ODTÜ Türk Halk Bilimi Topluluğu'nun halk müziği eğitmenliğini ve şefliğini üstlendi.

2005 - 2006 yılları arası TRT Türkiye'nin Sesi Radyosu'nda canlı olarak yayınlanan Gelenekten Geleceğe adlı 48 hafta süren THM Programı'nın yapımcılığını ve sunuculuğunu yaptı.

2007 - 2008 dönemi Radyo ODTÜ'de, iki arkadaşıyla birlikte İhsan Öztürk'le Türküler adlı halk müziği programını yaptı.

2008'in Mart ayında yapılan Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği MESAM'ın genel kurulunda yönetim kuruluna seçildi.


Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak Ankara'nın Demirtepe'de Necatibey Caddesinde Yeşilırmak Sokak'ta faaliyet gösteren İhsan Öztürk Müzik Merkezi'nde birikimlerini öğrencilerine aktarmak amacıyla nota, bağlama ve ses eğitim dersleri vermektedir.
 
 
 
 
 
 
Albümleri / Kasetleri 

 
-Ayrılık Hasreti
Yağmur Plak
 
-Özümüz Sözümüz
Güneş Plak ve Kasetçilik
 
 
 
Kitapları 

 
■Sivas Türküleri ve Oyun Havaları sözlü kırık havalar
Hazırlayanlar: İhsan Öztürk - Salih Turhan - Kubilay Dökmetaş - Ahmet Turan Şan - Uğur Kaya
ISBN:
Sivas Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları
1. Cilt (A-F) Eylül 2017
 
-Sivas Türküleri ve Oyun Havaları sözlü kırık havalar
Hazırlayanlar: İhsan Öztürk - Salih Turhan - Kubilay Dökmetaş - Ahmet Turan Şan - Uğur Kaya
ISBN:
Sivas Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları
2. Cilt (G-Z) Eylül 2017
 
-Sivas Türküleri ve Oyun Havaları uzun havalar - oyun havaları
Hazırlayanlar: İhsan Öztürk - Salih Turhan - Kubilay Dökmetaş - Ahmet Turan Şan - Uğur Kaya
ISBN:
Sivas Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları
3. Cilt Eylül 2017
 
 

 

Toplam Ziyaret: 3.521.095