Yükleniyor...
senarist, şair - roman yazarı - çevirmen - düşünür Attilâ İlhan'ı doğumunun 95. yılında anıyoruz

 



 
bitmez sazların özlemi daha sonra daha sonra
sonranın bilinmezliği bir boyut katar ki onlara
simsiyah bir teselli olur belki kalanlara
geceler uzar hazırlık sonbahara
attilâ ilhan
 
 
 
Attilâ İlhan / senarist, şair - roman yazarı - çevirmen - düşünür 
sivas / gürün ]
(15 Haziran 1925 - 11 Ekim 2005)
Attilâ İlhan; İzmir'in Menemen ilçesi doğumlu. Her ne kadar Attilâ İlhan İzmirli olarak tanınsa da aslen Sivaslıdır.
 
 
Attilâ İlhan'ın bugün doğum günü. Aramızdan ayrılalı 15 yıl geçti. 
Doğumunun 95. yılında Attilâ İlhan şiirleri okuyarak, onu şiirleriyle anıyoruz...
 
 
 
yazan; yakup kadri bozalioğlu / gazeteci
 
 
Asıl adı Attilâ Hamdi İlhan, edebiyat çevresinde bilinen adıyla Attilâ İlhan; 15.06.1925 İzmir'in Menemen ilçesi doğumlu. Attilâ İlhan her ne kadar İzmirli olarak tanınsa da aslen Sivaslıdır. Sivas'ın Gürün ilçesinin Ketençayır mahallesinde ikamet eden Kadı Bahriler Sülalesi'nden. Kaymakam, İzmir Vali Yardımcısı ve Balıkesir Valisi olarak devlete hizmet etmiş Muharrem Bedrettin İlhan'ın oğludur. Eski adı Hamidiye, bugün ki adıyla Karatepe mahallesi cilt no: 2, hane no: 108'de Gürün nüfus kütüklerinde kayıtı bulunmaktadır. 


1891 Gürün doğumlu Muharrem Bedrettin İlhan ve Emine Memnune Hanım’ın 3 çocuğundan CengizÇolpan olmak üzere Attilâ Hamdi, kardeşlerin en büyüğü olanıdır.


Attilâ İlhan'ın babası Bedrettin İlhan Kaymakamlık yaptığı yıllarda 1956'da nüfus kaydını İzmir'e almıştır. Dolayısıyla Gürünlü bir aileye mensup olup İzmir doğumludur. 

Attilâ İlhan, ilk ve ortaokulu İzmir'in merkez ilçesi olan Karşıyaka'da okudu. Liseyi İstanbul Işık Lisesi'nde tamamladı. 1944 yılında Kültürümüz Üzerine Düşünceler adlı ilk düzyazısı Balıkesir'de çıkan Türk Dili gazetesinde yayınlandı. 1946 yılında Gavur Dağlarında Rivayet isimli şiiriyle ödül aldı. Aynı yıl CHP şiir yarışmasında destansı öğeleri de barındıran Cabbaroğlu Mehemmed şiiriyle ikincilik ödülünü aldı. O yıllarda İstanbul Hukuk Fakültesi'nde okurken 1949 yılında okulu yarım bırakarak Fransa'ya gitti. 1951 tarihinde yurda dönerek gazetecilik yapıp, çeşitli dergilerde yazılar yazdı. Yine 1953'de Vatan gazetesinde sinema eleştirileri üzerine yazıları yayımlandı. 1957'de askerliğini yaptığı Erzincan'dan İstanbul'a dönüş yaparak sinema çalışmalarına ağırlık verdi. Ali Kaptanoğlu adıyla senaryolar yazdı. 1962 - 1965 yılları arası yine Fransa'nın başkenti Paris'e gitti. Böylelikle askerlik öncesi ve sonrası olmak üzere üç kez gittiği Paris'te altı yıl kadar kalmış oldu.

Tekrar yurda döndükten sonra İzmir'e yerleşen Attilâ İlhan 1973 - 1980 tarihleri arası sekiz yıl kaldığı İzmir'de 'Demokrat İzmir' gazetesinin başyazarlığını ve genel yayın yönetmenliğini yürüttü. 1973'de Bilgi Yayınevi’nin danışmanlığını üstlenerek Ankara'ya taşındı. 1974 yılında Sırtlan Payı, 1978 yılında da Yaraya Tuz Basmak adlı romanları Ankara'da yazdı. 1981 yılına kadar Ankara'da kalan yazar 1980'de Fena Halde Leman adlı romanını tamamladıktan sonra İstanbul'a yerleşti. İstanbul'da gazetecilik serüveni Milliyet ve Gelişim Yayınları ile devam etti. Bir süre Güneş gazetesinde yazan Attilâ İlhan; 1993  - 1996 yılları arası Meydan gazetesinde yazmaya devam etti. 1996 yılında köşe yazılarını Cumhuriyet gazetesinde sürdürdü.

Dünya gazetesinde fıkra yazarlığı yaptı. Yeni Ortam ve Söz gazetelerinde köşe yazıları yazdı. Yine; Yeni Edebiyat, İstanbul, Gün, Yirminci Asır, Seçilmiş Hikâyeler, Ufuklar, Sanat Yaprağı, Kaynak, Mavi, Yedi Tepe, Dost, Yön ve Varlık dergilerinde şiirleri ve yazıları yayımlandı.

11 Ekim 2005 tarihinde Salı günü İstanbul'daki evinde 80 yaşında vefat eden Attilâ İlhan 
13 Ekim 2005 tarihinde Perşembe günü İstanbul'da Teşvikiye Camiinden öğle namazınarası müteakip kılınan cenaze namazının ardından Âşiyan Mezarlığı'na defnedildi.

 

 

 

Attilâ İlhan Kitapları Çevirileri Hakkında Yayımlananlar Filmleri Senaryosunu Yazdığı Televizyon Dizileri O'nları Anıyoruz...

 

Toplam Ziyaret: 3.526.393