Yükleniyor...
Rıza Duran :araştırmacı - yazar: :::::Zara:::::
Rıza Duran :araştırmacı - yazar: :::::Zara:::::

 

araştırmacı - yazar

Rıza Duran

(1963 - 10 Eylül 2020)

 

 

 

 

Sivas'ın önemli bir değeri olan

Rıza Duran'ı vefatının 3. yıldönümünde saygıyla, sevgiyle ve özlemle anıyoruz...

 

 

 

 

'Seni hep anacağız, andıkça üzüleceğiz ve aramızda olmamanın eksikliğini hep hissedeceğiz.' Perşembe, 10 Eylül 2020  yazar Ali Rıza Çelik

 

 

'Rıza Duran’la birlikte alçak gönüllülüğün, paylaşımcılığın, araştırmacı titizliğin ve insani sorumluluğun bir örneğini de yitirdik.
O kadar alçakgönüllüydü ki yazarlarından birisi olduğu

ABEŞ (Şerefiye) Bölgesi Tarih, Kültür, Etnisite kitabında kendisini “Sivas/Zara Göktepe’de doğdu. Çeşitli dergilerde makaleleri yayınlandı. Yakın ve yerel tarih ve azınlıklarla ilgili araştırma ve arşiv çalışması yapmaktadır. Özellikle resmi tarih anlatılarının içinde barındırdığı çelişkileri, resmi tarihe ait belgeler üzerinden açığa çıkaran incelemelerine devam etmektedir” biçiminde dört cümle ile anlatmakla yetinmişti. Oysa Türkiye’de azınlıkların ve ötekilerin tarihiyle ilgili çalışan birçok akademisyen ve yazar, O’nun araştırmalarında ulaştığı belge ve tanıklıklardan yararlanmış ve çalışmalarında yer vermişti. Yani O kalemiyle konuşurken bile sessiz kalmayı bir erdeme dönüştürebilmişti.

Arkadaşımız, yoldaşımız ve çalışma arkadaşımız Rıza Duran son olarak 19. Yüzyıl (1830 - 1840) Koçgiri nüfus defterleri temelinde yürütülen kitap çalışmasının yazım grubu üyesi olarak seyyahların, misyonerlerin, diplomatların anlatılarında ve tarihi kroniklerde Koçgiri bölümünün yazımı için çalışmaktaydı.
O’nun yokluğunu her an hissedeceğiz, O’nu arayacağız ve çok özleyeceğiz. O’na sözümüz olsun: çalışmasını bıraktığı yerden alacağız, tamamlayacağız ve ulaşmasını istediği insanlara ulaştıracağız.'
Perşembe, 10 Eylül 2020 / Koçgiri Kültür Derneği Yönetim Kurulu

 

 

'Sessiz sedasız, mütevazi bir araştırmacı, bilge bir insandı.

 Onun uğramadığı sahaf, gitmediği kütüphane, taramadığı arşiv kalmamıştır diye düşünüyorum.

Arar, bulur ve tasnif eder, konuyla ilgili herkesle ama herkesle paylaşırdı.
Boşluğu doldurulamayacak bu bilge insanın güzel anıları bizimle yaşayacak...'

perşembe, 10 Eylül 2020 araştırmacı - yazar Kazım Gündoğan

 

 

'Rıza Duran erken ayrıldı aramızdan. 

Araştırmacı tarafıyla yöresinden daha yazacakları vardı.

Bir başka yeni eserler yayımlayacaktı ama olmadı..Sessiz sedasız dostlarıyla vedalaşmadan çekip gitti, durmaksızın...' Perşembe, 10 Eylül 2020 gazeteci Yakup Kadri Bozalioğlu 

 

 

 

 

yakup kadri bozalioğlu  |  araştırma

 

 

Rıza Duran; Sivas'ın Zara ilçesine bağlı bir zamanlar belde olan Şerefiye'nin Göktepe köyü doğumlu.

 

 

Ali Rıza Çelik ve Rıza Duran'ın Mayıs 2019 tarihinde Kalkedon Yayınları'ndan çıkan ABEŞ (ŞerefiyeBölgesi Tarih, Kültür, Etnisite adlı kitabı hakkında; Yazar, Çevirmen ve Yayıncı Ragıp Zarakolu Evet Vardılar! başlıklı yazısıyla yaptığı yorumunu 2019'un 7 Aralığında, Cumartesi gününün yayımlanan gazetesi Yeni Yaşam'ın 5. sayfasında ki köşesine taşıdı.

 

 

10 Eylül 2020 tarihinde Perşembe günü İstanbul'un Bahçelievler ilçesine bağlı Kocasinan semtinde geçirdiği bir kaza sonucu vefat eden Rıza Duran'ın cenazesi 11 Eylül'de Cuma günü Yenibosna'da ki Cem Evi'nde toplanılıp, köyü Göktepe'ye gönderilerek 12 Eylül Cumartesi günü köy mezarlığında defnedildi.

 

 

Rıza Duran evli ve iki kız çocuğu babasıydı.

 

 

■ RIZA DURAN Kitabı Rıza Duran  Kitabı . . O'nları Anıyoruz...

 

 

 
Rıza Duran kitabı

 
Ali Rıza Çelik - Rıza Duran
ISBN: 978-605-7942-02-9
Kalkedon Yayınları

Ceylan Matbaası İstanbul Mayıs 2019 371 sayfa
 
 
Sivas Kent Arşivi ■Ozanlar, Türküler ve Öyküleri■ ::kitap editörü; nurdane ö. sağkan:: ::divriği::
 
 
 
 
ABEŞ (ŞerefiyeBölgesi 
Tarih, Kültür, Etnisite; kitabı yıllara varan literatür taraması yapılarak yerli ve yabancı kaynaklar ve arşivlerden edinilen verilerle, sözlü tarih içeren bilgilerle desteklenip, Şerefiye bölgesinde de yapılan alan çalışmasının tamamlanmasıyla 31 mayıs 2019 tarihinde matbaadan çıktı. 
 
Kitapta bölgede yaşamış olan halkların tarihçeleri, göçleri, karşılaştırmalı gelenekleri ve yörede erdemlilik örneği teşkil eden insan portrelerine yer verilmiştir.

 

Toplam Ziyaret: 3.527.627