Yükleniyor...
Savaş Söyler ::Türk halk müziği sanatçısı:: :::::Zara:::::
Savaş Söyler ::Türk halk müziği sanatçısı:: :::::Zara:::::
 

Türk halk müziği sanatçısı

Savaş Söyler

 

 

 

 

 

 

Savaş Söyler; 1946 Sivas/Zara doğumlu. 
 

1966 yılında askerlik görevi olan acemi birliğini Ankara Mamak'ta 3 ay yapıp, askerliğinin geriye kalan 21 ayını yine Ankara'da askeriyenin ana depo fabrikasında elektrikçi olarak tamamlamıştır.

Askerlik sonrası 1969 yılında gittiği Almanya'nın Mannheim şehrinde yüksek gerilim elektrik malzemelerinin imalatının yapıldığı fabrikada 1,5 yıl kadar çalışmış, ardından yine aynı şehirde Mercedes otobüs fabrikasında kaynakçı olarak iş başı yapmıştır. Aynı sektörde yaklaşık 35 yıl daha çalışmışlığı olan Savaş Söyler Almanya'dan 2006'nın Mart ayının birinde 60 yaşında emekli olmuştur.

Savaş Söyler Almanya'ya gittiği 60'lı yılların sonunda ve 70'li yılların ortalarına kadar ki süreçte Almanya'daki Türk gazinolarında sahne almış, babası Halil Söyler'in türkülerini icra etmiştir.

1960'lı yıllarda 'Köln Bülbülü' lakabıyla tanınan Yüksel Özkasap'la Almanya'da bulunduğu yıllarda 1979 yılında tanışan Savaş Söyler kaset çıkarma fikriyle Köln şehrinde görüşmeler yapmış aynı günler kaset doldurmak üzere İstanbul'a gelerek Yüksel Özkasap'ın eşi Yılmaz Asöcal'ın sahibi olduğu Türküola ses kayıt stüdyolarında kasedini doldurmuştur.

Türküola'nın İstanbul'daki Unkapanı stüdyosunda kaset dolduran Savaş Söyler'in kasete okuduğu türkülerin müzikal alt yapısını bağlama virtüözü Arif Sağ ve ekibi yapmış, bağlamasıyla çalmıştır. 

Zaralı Savaş Söyler adıyla Almanya'da Türküola - made in germany baskılı çıkan kasetin A kısmına sanatçının söylediği türküler; ezim ezim eziliyor yüreğim, bu yol zara'nın yolu, söğüt yaprağı yeşil, abdonun mezarı, yaylalar yaylalar yüce yaylalar (uzun hava), ağılın ardı kengel, koyul hisar bağ üzüm' dür. 
B kısmına da okuduğu türküler; köy güzeli gül hanım, yandım Allah yandım yatamıyorum, böyle bağlar (uzun hava), bahar benim neme lâzım, bir bulut kaynıyor sivas elinden, yola gel sevdiğim, itikatın tam tut'dur. 
Savaş Söyler kasedin her bir yüzüne 7 türkü olmak üzere toplamda 14 eser okumuştur.

Savaş Söyler halasının torunu olan Erdem sülalesinden Gülsüm ile evli olup aile büyükleri olan Halil Söyler'in adını taşıyan 1974 doğumlu bir erkek çocuğu babasıdır. Savaş ve Gülsüm Söyler ailesinin tek evlatları olan Halil Söyler'den Savaş Can, Ela Vivien ve Emir Bartu adlarında 3 torun sahibidirler.

Savaş Söyler Almanca bilmektedir.

 
 
 
 
Albümleri / Kasedi 


-Zaralı Savaş Söyler
Türküola
1979
 

 

Toplam Ziyaret: 3.566.058