Yükleniyor...
Haydar Acar :bağlama sanatçısı: :::::İmranlı:::::
Haydar Acar :bağlama sanatçısı: :::::İmranlı:::::

bağlama sanatçısı

Haydar Acar

(1916 - 15 Kasım 2002)

 

 

 

Sivas'ın önemli bir değeri olan Haydar Acar

vefatının 21. yıldönümünde saygıyla, sevgiyle ve özlemle anıyoruz...

 

 

 
 
 
 
 

 

 

 

Haydar Acar1916 Sivas'ın İmranlı ilçesine bağlı kondul yeni adıyla Kavalcık köyü doğumlu.

 

 

*O yıllarda ki adıyla köyü Kondul'da okul olmadığından dolayı yaz-kış yürüyerek gidip geldiği Karacaören nahiyesinde okudu ilkokulu.

 

 

Yöresinde önemli bağlama sanatçısıydı Haydar Acar. **Kendisi gibi babası İsmail Acar'ın halk arasında ki bilinen adıyla Kondullu Haso'nun da önemli bir bağlama ustası oluşu, Haydar Acar'ın sanatçı unvanına elbet ki bir değer kazandırmıştır.

 

 

*Haydar Acar eğitim alması için çocuklarını okuttuğu ortaöğretimli yıllarda Sivas'da, oğlu Mustafa Acar'ın iktisat okuduğu üniversite yıllarında da Ankara'da bulundu.

 

 

**Zaman zaman köylüsü Kemancı Celal'in de kemanıyla çalıp eşlik ettiği muhabbet ortamlarında Haydar Acar bağlama çalıp, deyişler söylemiş, sohbetlerde bulunmuştur.

 

 

1950'lı yıllarda 3 plak çıkaran Haydar Acar plaklarında Erzurumlu Emrah'ın, Karacaoğlan ve Nesimi gibi ozanların türkülerini seslendirmiş, *sanatını icra ettiği eş ve dost meclislerinde sanatçı arkadaşlarından Ali Ekber Çiçek, Arif Sağ, Musa Eroğlu ve Muhlis Akarsu ile birçok kez biraraya gelmiştir.

 

 

**Halk müziği sanatçısı Erdal Erzincan ve halk ozanı Hasret Gültekin gibi değerler 1990'lar da Haydar Acar'ı defalarca ziyaret ederek onun sanat yaşamındaki deneyimlerinden istifade etmişlerdir.

 

 

*1980 - 1985 tarihleri arası muhtelif şehirlerde; Eskişehir'de, Nevşehir'in Hacı Bektaş, Kırşehir'in Mucur ve Hatay'ın İskenderun ilçelerinde, yine Zara ve Divriği'de Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü DSİ'nin yetkisinde ihale edilen yol ve menfez yapım işlerinde taşeron olarak çalışmıştır.

 

 

*2002 yılında prostat kanserinden İstanbul'da 86 yaşında vefat eden Haydar Acar, Sakine Hanım ile evliydi. Hanım Söylemez, Mustafa, Feyzullah ve Cavit Acar, Şehriban Zengin, İpek Sönmez ve Zeynep Sağrak olmak üzere dört kız, üç erkek çocuğu babası, onbeş torun dedesiydi.

 

Haydar Acar biyografisi' bilgileri, kızı *İpek Sönmez' den ve halk âşığı - şair **Âşık İkrâri' den edinilen kaynaklardan derlenmiştir.

 

 

Haydar Acar Müzik Albümleri O'nları Anıyoruz...

 

 

Müzik Albümleri / Plakları

 

 

sivaslı haydar acar adıyla çıkardığı plak

45'lik

A- Gurbet Elde Ah Çeker Ağlarım

     söz müzik: haydar acar

 

B- Senden Başkasını Seven Deyilem

 

 

 

 

A- Kerbelâ Ağıdı 

     imranlı / aşık haydar acar

 

B- Embiyalar Kerameti

     imranlı / aşık haydar acar

     Girgin Plak

 

Toplam Ziyaret: 3.523.599